Banner kep 01

IDEGENFORGALOM SZIGETÚJFALU

 

Coronavirus

bekelteto

 

Szigetújfalu weboldala

Hogyan fűtsek tisztábban?

известные картины и новости из мира искусства

Magyarországon a települések levegőminőségét a téli időszakban jellemzően a lakossági fűtés határozza meg, tehát nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk. Egészségügyi szempontból a szilárd tüzelőanyagok (szén, fa, pellet) jelentik a legnagyobb megterhelést, de ha önnél távfűtés vagy elektromos fűtés üzemel, akkor is célszerű végig olvasnia cikkünket.

 A levegő védelméről szóló 306/2010. számú kormányrendelet szerint kályhánkban csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagokat, a háztartásban keletkező papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen fahulladékot szabad elégetnünk. Más anyagokat, így például gumit, olajos rongyot, használt ruhát, parkettát, műanyag palackot, bútorlapot, kezelt fát tilos égetni! A jogszabály megsértéséért 300.000 forintig terjedő bírság jár, ami akár naponta is kivethető.

futsokosan

 Fotó: pixnio.com

Az engedélyezett szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Ha jó minőségű, száraz tűzifát használunk, és szakszerűen kialakított, karbantartott tüzelőberendezésben, a helyes tűzrakás szabályait betartva fűtünk vele, akkor nemcsak kevésbé szennyezzük a levegőt, hanem a fűtés költségeit is jelentősen csökkenteni tudjuk. Ha a szenet választjuk tüzelőanyagként, akkor ne feledjük, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű, magas kéntartalmú barnaszenek és lignit használata során a saját és családunk egészségét veszélyeztető légszennyezés is sokkal nagyobb.

A tisztább, egyben energiahatékonyabb és végső soron olcsóbb fűtés érdekében az alábbiakat érdemes betartani:

  • A radiátorok légtelenítését végezzük el, és azt havonta ellenőrizzünk.
  • A fűtési rendszert úgy kell beállítani, hogy a felmelegített víz a fűtésrendszerben az összes radiátort egyformán és egyforma idő alatt melegítse fel. Ezt a termoszelepek helyett a visszatérő szelepek szabályozásával lehet elérni, így hatékonyabb lesz a keringés, és kisebb a hőveszteség.
  • Ha gázzal fűtünk, a tüzelőberendezést évente ellenőriztessük, mert az elhanyagolt kazánból kevesebb hő jut a fűtési rendszerbe, és pénztárcánkat is jobban megterheli.
  • Lakásunk napi hőingása ne legyen 2-3 foknál több, mert a nagy hőingás felesleges energiafogyasztással és szennyezőanyag-kibocsátással jár.
  • A fűtési rendszerben legfeljebb 55-60 fokos vizet keringtessünk, az ennél melegebbre fűtött víz felesleges energiapazarlás.
  • Ha a meleg vizet is a fűtőberendezésünk állítja elő, akkor annak hőmérsékletét legfeljebb 45-48 fokosra állítsuk.
  • Szilárd tüzelés esetén ne a gyújtóst tegyük alulra, és a tetejére a tüzelőanyagot, hanem fordítva! Az égéshez ugyanis elegendő levegő és ideális hőmérséklet is kell. Ha a megrakott máglya felülről lefelé ég, akkor mindig kap elegendő levegőt, így a szennyezőanyag-kibocsátás akár 50%-kal csökken, a felszabaduló hő pedig akár 70%-kal több lehet.
  • Fa tüzelése esetén legfeljebb 15% nedvességtartalmú fát használjunk. Ezzel nem csak pénztárcánkat kíméljük, hanem a szennyező anyagok kibocsátását is mintegy 30%-kal csökkenthetjük ahhoz képest, mint ha nemrég kivágott, nedves fával fűtenénk.

Az energia-hatékonyabb és környezetbarátabb fűtésről még több információért látogasson a  https://levego.hu/tisztafutes vagy a http://www.futsokosankampany.hu oldalra! 

Качественное строительство и ремонт своими силами
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142002